Skip to content

Przeczytaj nowy post

Regularne posiłki – dlaczego są ważne?

Mimo rosnącej coraz większej świadomości żywieniowej, nadal tylko niewielka część społeczeństwa spożywa regularne posiłki. Wiele osób zaczyna dzień od filiżanki kawy, całkowicie pomijając śniadanie. Dopiero przed południem sięgają po coś do jedzenia, ale wtedy niekoniecznie są to zdrowe i pożywne produkty. Takie podejście do odżywiania się może nieść ze sobą poważne konsekwencje. Skutkiem może być wystąpienie kłopotów z trawieniem, a także przybieranie na wadze.

By zachować zdrowie, człowiek powinien regularnie uzupełniać składniki odżywcze. Spożywanie posiłków o przypadkowych porach może negatywnie wpływać na samopoczucie i sylwetkę, znacząco zakłócać metabolizm. Dlatego warto postarać się wprowadzić w życie nawyk jedzenia zdrowych dań o odpowiednich porach. Sprawdź, dlaczego regularne jedzenie jest ważne i jak może wpływać na kształtowanie zgrabnej sylwetki!

Regularne posiłki – dlaczego są ważne?

Zbilansowane, regularne posiłki pozwalają uzupełnić składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich stałe pory są istotne dla wszystkich osób, a w szczególności dla zmagających się z otyłością, cukrzycą, chorobą wrzodową, refluksem i nadkwasotą. Warto pamiętać, że odpowiednio skomponowane śniadania, obiady i kolacje są źródłem energii i podstawą dobrego samopoczucia. Spożywanie ich w odpowiednich odstępach czasowych sprawia, że dochodzi do zużycia łatwo dostępnych zasobów. Organizm magazynuje pewne elementy w postaci glikogenu oraz tłuszczów. Długotrwałe przerwy pomiędzy posiłkami spowalniają metabolizm, co z kolei przyczynia się do obniżenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Podczas kolejnych posiłków zostaną zatem zmagazynowane większe pokładu tłuszczu, które mają stanowić zapas energetyczny na wypadek kolejnego okresu głodzenia.

Zdrowe posiłki, odpowiednio zbilansowane i regularnie spożywane są konieczne, jeśli zamierzasz schudnąć. Jedząc 4-5 razy dziennie zapobiegniesz napadom głodu, a dzięki temu zjesz mniejsze porcje. Długie przerwy, wynoszące 6 – 7 godzin są często przyczyną przejadania się. To również impuls do sięgania po słone i słodkie przekąski, wysokokaloryczne, przetworzone produkty. Sprawi to, że w krótkim czasie przybierzesz na wadze, tym bardziej, gdy podczas dnia zjesz mało. Wieczorem, odczuwając głód, najpewniej zjesz więcej. Organizm nie będzie w stanie tego spalić. Regularne posiłki są zatem skuteczną bronią na wyeliminowanie słodyczy i fast foodów z diety.

Sprawdź, ile posiłków dziennie należy spożywać

Regularne spożywanie posiłków oznacza, że jesz w odpowiednich, w miarę równych odstępach czasu, w podobnych porach. Czy wiesz zatem ile posiłków dziennie należy spożywać, by być zdrowym i mieć zgrabna sylwetkę? Najczęściej zaleca się przygotowanie 4 – 5 posiłków dziennie. 3 z nich to posiłki główne, 1 lub 2 to lżejsze przekąski. Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny wynosić więcej niż około 3 godziny. Wielkość posiłki można dopasować do własnych preferencji i trybu życia.

Ważną zasadą jest codzienne zjadanie śniadania, najlepiej do jednej godziny od przebudzenia. Dostarcza ono energii i pozwala utrzymać wydolność fizyczną i koncentrację na odpowiednim poziomie. Przyjmuje się, że śniadanie powinno dostarczyć 25% całodziennego zapotrzebowania na kalorie. Warto postawić na węglowodany złożone, pochodzące z produktów pełnoziarnistych. Będą one wolno trawione i nie spowodują szybkiego podniesienia poziomu cukru we krwi. Jeśli brakuje ci czasu na ten posiłek, najprawdopodobniej w kolejnych godzinach zjesz więcej, gdyż organizm będzie chciał nadrobić straty energetyczne.

W trakcie dnia należy również zadbać o dobrym sycący i zdrowy obiad. Powinien on dostarczyć organizmowi takich składników jak: białko, węglowodany oraz tłuszcze. Chude mięso, sezonowe warzywa (również strączkowe) i kasza – to idealne składniki tego posiłku. Przerwa obiadowa przynosi również korzyści w postaci odpoczynku dla umysłu i lepszej koncentracji w drugiej połowie dnia. Wieczorem warto zjeść lekkostrawną kolację, najlepiej na dwie godziny przed snem. Porcja nie powinna być duża, by nie obciążać żołądka i ułatwić mu trawienie.

Co zrobić, by nie dopadło Cię podjadanie w nocy?

Nocne podjadanie jest problemem wielu osób. W niektórych przypadkach bardzo ciężko wyeliminować ten nawyk, a jest on niezwykle obciążający dla organizmu. Podjadanie w nocy może przyczynić się do wystąpienia przykrych dolegliwości układu trawiennego. Dietetycy wskazują na pewne sposoby radzenia sobie z tym problemem. Dowiedz się, jak nie podjadać!

Jednym ze sposobów jest uświadomienie sobie, że posiłki i przekąski zjadane w nocnych godzinach nie mają żadnego związku z głodem. Mogą one wynikać z nudy, stresu, lęku itp. Jedzenie jest wówczas sposobem na negatywne emocje. Warto zastanowić się nad przyczynami problemu i uporać się z nimi.

Dobrym pomysłem jest również zaplanowanie posiłków na każdy dzień. Odpowiednia wielkość kolejnych dań i ich regularność powinny zmniejszyć chęć nocnego podjadania. Ważne jest dbanie o czas i jakość snu, który ułatwi zapanowanie nad tym nawykiem. W przypadku odczuwania głodu można spróbować uzupełnić płyny. Herbatka ziołowa i woda to najlepsze rozwiązanie.